Представяме ви коментар от страницата на Деволюция във фейсбук относно снимките

...
Представяме ви коментар от страницата на Деволюция във фейсбук относно снимките
Коментари Харесай

Нелепа е полемиката около зарязания комунистически пропаганден тотем в Перущица

Представяме ви коментар от страницата на " Деволюция " във фейсбук по отношение на фотосите на Рут Колева в комплекса край Перущица.

Изключително нелепа дискусия провокира фотосесията на Рут Колева в изоставения по този начин наименуван " мемориален комплекс " в град Перущица, който всъщност си остава следващия изоставен комунистически агитационен тотем.

Понеже всевъзможни псевдопатриоти започнаха да се упражняват по тематиката за " оскверняването " и да спекулират с паметта на жертвите в априлското въстание, и тъй като медиите комфортно заобикалят най-важния миг в цялата полемика - какъв е този монумент, се постанова да внесем малко уточнения.

1. Паметникът не инцидентно е кръстен " трите генерации ". Построен е през 1976-та по случай 100 години от Априлското въстание, само че главната му функционалност, както постоянно е правила тоталитарната власт, е, около сензитивната и прочувствена тематика за българската битка против османското робство, да легитимира и комунистическото въстание през 1923-та, както и проведеният от Съюз на съветските социалистически републики прелом и окупация през 1944-та година.

2. Затова паметникът има пресъздадени подиуми освен от априлското въстание, само че и от Септемврийското въстание през 1923-та година и Превратът от 1944-та. Тези събития нямат нищо общо като идеология и цели, още повече към саможертвата на жителите на Перущица през Априлското въстание. В единия случай през 23-та година приказваме за терористичен опит за събаряне на българска власт под диктовката на болшевиките и Сталин, а във втория приказваме за окупация и реплика на прелом от Червената войска по модела, който постановат във всички страни останали в руската сфера на въздействие.

3. В средата на паметника има псевдосаркофаг. Псевдо, тъй като в този саркофаг НЯМА кости. Той е подложен алегорично и не може да се пояснява, че да вземем за пример Рут Колева се е снимала върху костите на починалите.

4. До 1989-та на кулата на паметника е имало петолъчка, която след това е отстранена. С това ясно подчертаваме същинското обръщение и мотив за монумента.

5. Въпреки спорадичните доброволни начинания за разчистване на пространството, мястото продължава да не бъде припознато нито от жителите на Перущица, нито от останалите посетители на града. Същото се случва и с доста други сходни монументи, които се пробват на гърба и паметта на възрождениците ни, да пришият акциите на комунистическите терористи и партизани.

6. Наистина обаче е нужна сериозна преоценка на сходни монументи и по опция реконструирането им, с цел да се отстраняват фалшификациите в посланията.

Plovdiv24.bg напомня, че районната прокуратура в Пловдив стартира следствие с проблема " Рут Колева ", при който певицата снима видеоклип, качена върху костницата на паметника на трите генерации в Перущица. За това заяви районният прокурор - Чавдар Грошев. По думите му ще се види дали събраните данни ще бъдат задоволителни за досъдебно произвеждане в границите на месец.

" Ще бъдат снети сведения от лицата, създали клипа и от кмета на Перущица, с цел да се види дали са осъществени хулигански дейности, какъв е паметникът, дали се поддържа, какъв е достъпът до него ", посочи районният прокурор. 



За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР